Ko su influenseri i zašto je to tako važno za vaš biznis?

Šta je Influence marketing?

Influence marketing je alat Marketing promocije koji ima za cilj da promoviše određeni proizvod ili uslugu kroz angažovanje uticajnih ljudi. Biću kratak: svrha je angažovati osobe koje su uticajne u svom okruženju, koje drugi ljudi prate na društvenim mrežama, slušaju i čije savete prihvataju. Podeliću ih na sportiste, političare, blogere, ambasadore brenda, glumce, pevače, biznis osobe, profesionalce i poznate ličnosti u svojoj branši. Osobe koje nisu afirmisane ili izgradile lični brend ne mogu da pripadaju ovoj grupi.

Ko su influenseri?

Influenser se često spominje kao termin, a to je u stvari osoba koja ima moć da utiče nad većim brojem svojih pratilaca koji joj veruju na društvenim mrežama, jer je u idealnim okolnostima zasluženo izgradila taj kredibilitet. Moram priznati da su se mnogi danas “pogubili” i izgubili svoj kredibilitet iako imaju veliki broj pratilaca. Ako neko ima 40.000 pratilaca na Instagramu/facebook-u koji su muškarci, često ne mora da znači da je ta osoba influenser za salon koji nudi usluge za žene. Mogu slobodno izjaviti da dosta brendova kod nas pravi veliku grešku ne poznajući ko su influenseri i još gore kako se pravilno radi sa njima.

Kako funkcioniše biznis model saradnje sa influenserima?

Influenseri koji dobiju kredibilitet vrlo brzo postanu svesni ličnog brenda i zatim nude usluge nekome ko se bavi biznisom da im pomogne da svoj brend podignu na viši nivo. Kao primer pomenuću poznatu ličnost – Cristiano Ronaldo koji ima 113 miliona pratilaca na instagramu. On koristi svoj instagram profil za reklamiranje svojih proizvoda, automobila, garderobe itd. Oko njega su se okupili brendovi kao što su Nike, Bugatti, Herbalife, Tag Heuer i drugi.

Kakav efekat možete dobiti?

U današnje vreme jedan pažljivo odabran post, share, video može imati jači efekat nego reklama na TV ili bilbord na najboljoj lokaciji u gradu. Sve može da se razvije viralno i da vaši prijatelji i prijatelji vaših prijatelja umreženo rašire vest ili informaciju. Zamislite kolika je jačina onda jednog influensera koji ima svoj tim obožavatelja.

Kako unajmiti influenserima ili zašto?

  • Ambasador brenda

Influencer promoviše npr. automobili, patire i dr. Često se kod nas dešava kompenzacija.

  • Sponzorisan post

Influencer promoviše dogovorni post gde se segmentira ciljna grupa.

  • Stories Facebook & Instagram

Influencer promoviše brend kroz (Silent Marketing)

  • Video reklamiranje

Influencer promoviše uslugu ili proizvod

Postoje i drugi vidovi saradnje međutim, o tome ću posvetiti posebnu temu. Takođe dosta o ovim detaljima možete pročitati u mojoj knjizi MARKETING LIKE

Šta treba dobro analizirati?

Influenseri nisu toliko edukovani o biznisu, a nemaju ni gde da se edukuju. Kod nas je sve copy-paste. Mnogi kopiraju jedne druge ili izgube ideju za kvalitetnu objavu i uticaj se onda gubi.  Moram priznati iz iskustva da mnogi misle da sve znaju oko influence marketiga i da svoj posao rade kako treba međutim ,moraću da ih razočaram jer mislim da 2% njih zaista umeju da vode facebook ili instagram profile.

Koliko zarađuju influenser?

Influenseri koju postanu svesni moći i potencijala svog brenda unajme nekoga ko se bavi biznisom da im pomogne da svoj brend podignu na viši. Mogu napomenuti da samo ovakvi profili zarađuju novac dok ostali se pogađaju kao na pijaci.

Srbija

– 35.000-50.000 pratilaca = 20-50 eura po postu,

– 50.000-100.000 pratilaca = 50-100 eura po postu,

– 100.000 i više pratilaca = više od 250 eura po postu,

USA & EU

– 35.000-50.000 pratilaca = 200-300 eura po postu,

– 50.000-100.000 pratilaca = 300-500 eura po postu,

– 100.000 i više pratilaca = više od 500 eura po postu,

Međutim, ovo sve važi samo ukoliko je osoba izgradila kredibilitet i ličnu online reputaciju.  Postoje i oni koji su nekada bili influenseri i danas su izgubili ovu ulogu influensera. Imate i one koji su izgradili svoj online imidž u vremenima kada je sve bilo lakše a danas imaju preko 300.000 pratilaca. Efekat saradnje sa njima vrlo često ne postoji i možete u ovom slučaju naraviti samo trošak ili uništiti svoj brend a razlog je jednostavan, istrošili su svoj potencijal.  Takođe postoje i oni koji su izgubili bitku jer su uništili reputaciju ili online ili offline. Postoje i oni koji imaju preko 400.ooo pratilaca i za post naplaćuju od 5-10 eura.

Napominjem da možete uništiti brend u saradnji sa ovim tipom influensera jer su mnogi izgubili kompas.

S druge strane zahvaljujući influenserima, mnogi brendovi su u prilici da stignu do deset puta više potrošača zahvaljujući tome što sada plaćaju veći broj svojih ambasadora iznosima koje su nekada trošili samo na jednoga.

Postoji i način kako proveriti vredost svakog influencera pre nego investirate novac.

Nadam se da sam uspeo da nam približim ova temu i ukoliko imate potrebe, možete me kontaktirati kako bih vam pomogao da pametno investirate i izgradite brend.

Zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima ovog članka bez pisane saglasnosti Bojana Mihajlovića.