Pitaju me mnogi zašto lajkujem svoj post a razlog je Explore feed Facebook

19. oktobra, REACH stranica je pao za 50% ili po mom mišljenju Mark Zuckerberg je tada postao najuticajnija osoba u istoriji. Zapamtite moje reči.

Explore feed Facebook

REACH upućuje na broj ljudi koji na svojem news feed-u vide sadržaj koji objavljujete. REACH utiče i na sve ostalo poput engagement-a, like-ova, komentara itd. Posledice ovakve odluke su dramatičan pad organskog reacha stranica – 50% Mediji koji su razvili lošu strategiju poslovanja preko društvenih mreža imaće ogroman pad u budućem periodu.

Ajde da pojednosavim svima koji se nisu u digitalnom marketingu. To znači da vaša OBJAVA na privatnom profilu neće imati isti broj lajkovao kao što je to bilo do sada a svi koji imaju poslovne stanice moraće da plate za oglašavanje i džaba im velika komuna ili hiljade i hiljade fanova.

Evo primera za lični profil:

Ako je vaš OBJAVA na Facebook-u bila savršena ili pratili ste vodič Facebook-a kako da postavite idealnu objavu. Objavili POST u idelno vreme, imate idealan broj karaktera teksta i niste reklamirali neki proizvod ili uslugu u postu na privatnom profilu, slika koja je postavljena je originalna ili nije je niko do sada postavljao itd. Ovde ima zaista puno toga da se napiše pa ću skratiti a mnogi detalji su napomenuti u mojoj knjizi MARKETING LIKE.

Ako ste imali 1000 prijatelja do sada značilo je da 5%-10% vaših prijatelja ili (50-100 lajkova) je bio maksimum da se vidi vaša OBJAVA. Ako alogoritam Facebook-a proceni da je OBJAVA zanimljiva dao vam je 8%-12% (dodatnih 80-120 lajkova) nagrade jer poštujete pravila i vest treba da se proširi i da nije (clickbait).

Danas ako imate 1000 prijatelja dobijate 5%-10% (50-100 lajkova) Danas alogoritam Facooka drugačije procenjuje i traži da budete zanimljivi kako bi diktirali REACH u potpunosti jer zampamtite nije FACEBOOK dosadan već oni koje pratite a ako pratite zanimljive osobe FACEBOOK je veoma zanimljiv.

Najbitnija stvar da znate je da alogoritam Facebooka procenjuje vašu OBJAVU u prvih 15 sekundi. Ako lajkujete svoj POST-OBJAVU imate mogućnost jedino na taj način da dostignete maksimum za organski REACH ili onaj koji se ne plaća. Eto odgovora na moje pitanje.

Skrećem pažnju svim medijima ili onima kojima poslovanje zavisi od društenih mreža da obrate pažnju da li su spremini za budućnost. Ili vas ima ili vas nema.

Zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima ovog članka bez pisane saglasnosti Bojana Mihajlovića.