Kako do boljeg rangiranja hotela na Google

U nastavku sam ću vam prezentovati nekoliko saveta koji mogu biti od koristi vlasnicima hotela da poboljšaju poziciju svog sajta na Google pretraživaču. Ukoliko stignete do boljeg rangiranja na Google možete očekivati i veći profit za vaš biznis.

Svako iskustvo danas počinje “guglanjem”. Turisti obožavaju da istražuju mesto koje će posetiti, ali i da razmatraju smeštajne kapaciteti koji su u ponudi. Mnoge analize pokazuju da prvih nekoliko sajtova, koje dobijete kao rezultat nakon što ukucate nešto u Google pretrazi, imaju najveće šanse da budu otvoreni.

Ako razmotrite moje predloge, moći ćete da poboljšate poziciju svog sajta a u skladu sa time i dobijete i više direktnih rezervacija.

Na početku želim da napomenem da je veoma važno je da profil vašeg objekta na sajtovima za rezervaciju smeštaja bude u potpunosti popunjen. TripAdvisor, Booking.com, Agoda.com, Hrs.de, Expedia.com, Opodo.com, Priceline.com i mnogi drugi zapošljavaju dosta eksperata koji vode računa o tome kako bi se kao rezultat Google pretrage pojavili njihovi linkovi. Takođe, mnogi plaćaju da bi se pojavili na pretrazi na prve četiri pozicije na Google pretrazi.

U skladu sa ovim činjenicama najvažnije je da potencijalni gosti posećuju i sajt vašeg hotela, a ne samo vašu stranicu na poznatim sajtovima za rezervaciju smeštaja. Ukoliko rezervacija stigne preko njihovog kanala prodaje, morate da platite proviziju a ako je rezervacija direktna sve pripada vama. Ukoliko želite da to poboljšate, potrebno je da isprobate alat Keyword Planner. Korišćenje Google Keyword Planner je besplatno, a funkcioniše tako što vam nudi izraze, odnosno ključne reči koje se najčešće traže.

Važno je da unesete nekoliko fraza koje bi potencijalni gosti mogli da ukucaju u Google pretraživač, tražeći informacije o vašem hotelu ili destinaciji. Keyword Planner će vam dati predloge fraza. Izaberite one koje su najprikladnije vašem poslu, imaju malu konkurenciju, a veliki broj pretraga. To su ključne reči koje mnogi ljudi traže, ali malo sajtova sadrži te informacije. Ove fraze je sada potrebno da uvrstite u svoj sadržaj na sajtu.

Moja preporuka je jedna ključna reč po stranici, kako u naslovima tako i u drugom sadržaju teksta. Potrebno je da optimizujete naslove fotografija koje vam se nalaze na sajtu. Zaboravite slova ili napamet određene brojeve za nazive slika jer sve treba obavezno da sadrži ime hotela, kao i njegov deo koji je prikazan na slici.

Probajte još jedan moj omiljni alat – Google My Business i popunite važne informacije o svom hotelu koje će se pojavljivati na Google mapama a zatim i na pretrazi sa desne strane. Ukoliko sledite moje korake, vaši budući gosti će imati više poverenja u vaš biznis. Važno je da kontakt informacije i adresu hotela napišete identično na svim sajtovima. Nije poželjno da su oni na Google My Business napisani na jedan, a na vašem sajtu na drugi način.

Verifikacija se vrši tako što vam Google My Business dostavi u roku od dve nedelje kod na kućnu adresu sa janim uputstvom šta da kliknete na vašem nalogu i vi zatim postajete vidljivi na pretraživaču.

Predlažem vam da objavite nove tekstove na svom sajtu jednom nedeljno ili na blogu sa kojim je povezan. Pišite tekstove vodeći se ključnim rečima, upotpunjujući ih onim što vaš hotel nudi. Pišite o sobama, sadržaju, gradu, šta posetiti itd. Kratak tekst uvek može da pomogne da se popravi pozicija sajta vašeg hotela na Google pretraživaču.

Predlažem vam da budete aktivni i na društvenim mrežama Facebook i Instagram jer jedino ove dve društvene mreže funkcionišu za vaš biznis. Važno je da napomenem da 98% svih hotelskih profila na ovim mrežama se održavaju pogrešno ili kontraproduktivno.

Takođe, uvek možete kontaktirati stručnjake da sve urade umesto vas.

Zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima ovog članka bez pisane saglasnosti Bojana Mihajlovića.