Tri najefikasnije strategije za biznis su Newsjacking, Growth hacking i Inbound

Ako ste poduzetnik, jedan od glavnih ciljeva vašeg poslovanja je online pozicija. U skladu sa time vaša aktivnost na društvenim mrežama utiče na vaš poslovni ugled ili uspeh u poslovanju. Danas su društvne mreže pretrpane raznim sadržajem i to vas navodi da budete još aktivniji, kako biste se istaknuli u masi. Uspeh danas je da pronađete kreativne modele kako bi stvorili rast.

Danas je novo vreme i svaka napisana reč, aktivnost, izučavanje fokus grupa iz tradicionalnog marketinga više ne funkcionišu. Danas u vreme digitalnog marketinga, dobijate odgovor hteli to ili ne. Na kraju dana znate da li neko želi vašu uslugu ili proizvod.

Stručnjaku za tradicoinalni marekting nedostaje razumijevanja za online razmišljanje, pa tako i tradicionalno stečeno znanje postaje nepraktično u digitalnom svetu. Poslovanje je potrebno usmeriti na prikupljenim podacima, a vaša online pozicija usmerena na krajnje korisnike usluga ili proizvoda. U emotivnom odnosu je linija između ljubavi i mržnje tanka a u online svetu možete slušati reakciju šta vaši fanovi govore o vama odmah posle bilo koje objave i zatim se možete suočiti sa ovim činjenicama.

Danas sve zavisi od toga kada ćete da načinite neki korak. Važno da pratite trendove, analizirate šta to tačno privlači mnogo saobraćaja i gde i kako biste mogli da se ukrcate na taj avion.

U nastavku ću obrazložiti tri metode koje su efikasne u današenje vreme.

Growth hacking strategija je novija tehnika za prodaju proizvoda i usluga koja uključuje korištenje kreativnosti, analitičkog razmišljanja i društvene metrike. U skladu sa time to je i vrsta razmišljanja koju bi bilo poželjno usvojiti što pre ako niste do sada kako biste koristili različite načine pronalaženja pravih korisnika. Kroz razmatranje osobina ciljne grupe ili nedostataka u samom procesu dobijamo mogućnost da usmerimo pažnju na ogroman broj korisnika za jako kratko vreme.

Brian Chesky je osnivač portala AirBnb. Ova kompanija je danas najpoznatiji portal na svetu za iznajmljivanje stanova na kraći period. AirBnb koncept je ugrozio hotelsku industriju i stvorio mogućnost da dobijete izuzetno luksuzno namešten stan po duplo nižoj ceni od hotelske sobe sa većim komforom i istom lokacijom.

Kako je AirBnb je razvio Growth hacking strategiju?

U Americi postoji jedan poznat sajt za oglase Craigslist kojije imao zastareo dizajn međutim ogromnu posetu. Brian Chesky je uvideo nedostatak u dizajnu a zatim je ustanovio da tamo se nalazi publika koja mu je treba. Craigslist je imao u to vreme veliku posetu portala. Brian Chesky je u rubrici stanovi objavio oglase za stan sa usmerenjem na linkove na portal AirBnb. Napisao je samo u upisu oglasa gde je objavio previše oglasa: “slike stanova možete pogledati klikom na sledeći link” Brian Chesky je zatim pretrpao Craigslist svojim oglasima, i milioni ljudi koji su pretraživali stanove pre ili kasnije kliknuli bi i saznali da postoji AirBnb, koji je neuporedivo zanimljiviji, lakši za korišćenje, i ima bogatu ponudu stanova.

Travis Kalanick je osnivač Ubera. Ova kompanija je danas najpoznata kompanija koja se bavi alternativnim načinom prevoza putem aplikacije. Uber koncept je ugrozio taksi industiju u svakoj državi u kojoj se pojavi.

Ovde ću razmotriti nekoliko Growth hacking strategije i kako su stekli veliki broj korisnika za kratko vreme.

Kako je Uber je razvio Growth hacking strategiju?

Prvi Growth hacking, Travis Kalanick sproveo je sa gratis vožnjama. Svakom korisniku koji je prvi put koristio Uber, Travis Kalanick je dao mogućnost za preporuku ili da svaku novu osobu koju postojeći korisnik preporuči da počne da koristi Uber dobija besplatnu vožnju i to i osobi koja je preporučila i osoba koja postaje pvi put korisnik Ubera. Međutim, vožnja je bila ograničena ali je zanimljivo zvčilo da se svi okrenu da razmišljaju u smeru Ubera umesto taksija. Ovako je Uber napravio prvi rast na tržištu.

Drugi Growth hacking Travis Kalanick sproveo kada su takstiti krenuli da protestuju da ih Uber ugrožava. Tada je objavio Nativ tekst u svim novinama “Jeftinije a brže od taksija” Tada je mozak počeo da razmatra stvari drugačije i umesto da stanu na stranu taksi industrije svi su krenuli sa komentarima da zakoni treba da se hitno promene i uvede nešto novo. Svi su se tada usmerili isključivo na Uber.

Ovde ću razmotriti drugu strategiju za preporuku.

Inbound strategija koja vam pomaže privučete korisnike za vašu uslugu ili proizvod a da pritom ne molite za pažnju. Inbound strategija je usmerena na potrošačku stranu poslovanja i odlično rešenje za male poduzetnike ili pojedince koje prodaju nešto preko društvenih mreža.

Ako investirate novac u pozicije oglasa ili banera na raznim portalima koji nemaju nikakav rezultat u današnje veme uradili ste pogrešan korak. Ovakva odluka vam samo daje prisutnost i nadu da će se pojaviti potencijalni korisnik.

Inbound strategija vam daje mogućnost da stvorite atraktivan i privlačan sadržaj tako što će te ponuditi korisnicima upravo ono što ini zahtevaju trenutno i to kroz obostrani zajednički interes. Inbound strategija stavlja vas u poziciju u kojoj imate priliku da pokažete empatiju za svoje korisnike. Prošla su vremena kada su se prodavci bacali na korisnike usluga ili proizvoda bez interesa da saznaju njihove stvarne želje. Takođe, davno su prošla vremena kada su korisnici usluga ili prozivoda smatrali zabavnim informisanje o proizvodima i uslugama putem reklama ili direktno na licu mesta. Umesto da verujete korisnicima usluga ili proizvoda na reč i tako stvorite mogućnost da ih izgubite, razmotrite pametne korake kako biste približili do svojih korisnika uz Inbound strategiju. Ova strategija je izuzetna za Instagram.

Ovde ću razmotriti treću strategiju za preporuku.

Newsjacking strategija nije uvek efikasna opcija, ako je vaš primarni cilj da kreirate gomilu linkova koji vode ka vašem sajtu. Zanimljive ili aktuelne teme mogu vam pomoći u vašoj marketing kampanji tako što će uticati na povećanje kvaliteta kroz tekstove o trendovima iz industrije i praktičnim savetima.

Skok iz svemira Felixa Baumgartnera mediji specijalizirani za marketing proglasili su jednom od najboljih reklama svih vremena. U skladu sa time Red Bull je kao njegov sponzor, povećao vrednost svog brenda na pet milijardi dolara. Felixov skok je pratilo više od sto televizijskih mreža u šezdeset zemalja, a prema podacima s Google, njega je uživo na YouTubu pratilo dodatnih deset miliona ljudi. Istina, Red Bull kao ekskluzivni sponzor bio je u najboljem položaju da uveća svoje ulaganje, ali nije bio i jedini koji je to uradio. Kit Kat učinio je to malo diskretnije, ali i prilično pametno. Nakon što je Felix zbog lošeg vremena morao odloži prvi pokušaj skakanja, kompanija je u nebo pustila balon s Kit Katom i porukom ‘Napravi pauzu, uzmi Kit Kat!’, Video je objavljen na društvenim mrežama a takođe i na kraju kada je skočio. Bravo, Felixe! Sad napravi pauzu i uzmi Kit Kat. Newsjacking strategija u stvari iskorišćava udarne vesti kako bi reklamirale svoje proizvode ili usluge.

Zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima ovog članka bez pisane saglasnosti Bojana Mihajlovića.