Pozicioniranjem se uspostavlja zainteresovanost potencijalnog  kupca ili klijenta u cilju zadovoljenja njegovih interesa. Jedinstvenost i dugoročnost kvalitetne ponude na tržištu je značajna, ali stalne promene tržišta zahtevaju stalno procenjivanje pozicije i prilagođavanje novim uslovima. Pozicioniranje proizvoda ili usluge označava mesto koje proizvod zauzima na datom tržištu, a određuje se načinom na koji ga doživljavaju potrošači koji čine ciljno tržište.

 

Pozicioniranje na tržištu

 

Kompanije marketinškim strategijama pokušavaju da  stvore naklonost  potrošača ili klijenata prema proizvodu ili usluzi  i motivišu ih za kupovinu tog proizvoda ili usluge. Kriterijumi koji prave razliku na tržištu su: važnost , isticanje (nudi proizvod na bolji ili drugačiji način), superiornost, komunikativnost, nemogućnost jednostavnog kopiranja, priuštivost i profitabilnost.

Proces planiranja marketinga sastoji se od analize marketing šansi; izbora ciljnih tržišta; razvoja marketing strategije; razvoja marketing programa i upravljanja marketing naporima.

Marketing strategija je osnova za marketing plan. Marketing plan sadrži specifične akcije potrebne za uspešnu implementaciju marketinške strategije. Veoma je važno da ciljevi marketing strategije imaju merljive rezultate.

 

Prema  istraživanju tržišta o određivanju pozicije brenda najviše uticaja na poverenje ima:

  • Pupularnost
  • Prepoznatljivost
  • Optimizam
  • Inovativnost